Containerwoning biedt vrijheid

Containerwoning biedt vrijheid

Containerwoning biedt vrijheid in waar je woont en hoe je leeft. Door de krapte op de huizenmarkt zijn er steeds meer mogelijkheden gekomen om op een andere manier te wonen. Niet in een standaard appartement of rijtjeshuis.

Het begrip Tiny House is in Nederland en België inmiddels een begrip. Kleiner en compacter wonen, maar meer genieten van de natuur en omgeving. Daarbij zijn de kosten ook vele malen lager dan de koop van een gewoon huis.

Je hebt al een kant en klare containerwoning voor zo’n 10.000 euro. Uiteraard afhankelijk van hoe je de woning inricht.

Een containerwoning is namelijk een volwaardige woning die bestaat uit één of meerdere gestapelde of geschakelde zeecontainers. Je kan er verschillende soorten Tiny Houses van maken. Vanwege de robuuste constructie en lage aanschafkosten is een containerwoning zeer aantrekkelijk.

Met een Tiny House heb je lage aanschafkosten, je woont heerlijk in de natuur en met zonnepanelen op je dak ben je ook nog eens zelfvoorzienend. Om deze redenen biedt een containerwoning je vrijheid.

Constructie van containerwoning

Een containerwoning biedt vrijheid en comfort
De constructie van containerwoning is heel sterk. Dat moet ook wel, want de zeecontainers kunnen maar liefst 8 hoog gestapeld worden op de schepen. Ze hebben een maximaal laad gewicht van 30 duizend kilo.

Echter wanneer je delen gaat verwijderen, verliest de container zijn constructie die hem juist zo sterk maakt. Hier moet je wel rekening mee houden, wanneer je een zelf een zeecontainer verbouwt naar een tiny house. Zolang je buitenste kanten van de container intact houdt, behoud je grotendeels de stevige constructie.

Studenten containerwoning

De prijzen van studentenkamers rijzen de pan uit. Daarnaast is er te weinig plek voor de studenten. De jongeren moeten toch ergens wonen. Het is niet voor iedereen weggelegd om bijvoorbeeld bij de ouders te blijven wonen en dan op neer te reizen naar de universiteit.

Gewoonweg omdat de afstand te groot is. Dan moet je als jonge scholier zoeken naar een andere oplossing.

Vanwege het kamer tekort voor studerende zijn de zogenoemde studenten containerwoningen ontstaan. Een perfecte uitkomst voor veel leerlingen.

De politiek wil zelfs dat de gemeenten meer doen om het tekort aan studentenkamers op te lossen. In veel grote studentensteden, zoals Groningen, Leiden en Amsterdam, zijn hele campussen opgericht voor de containerwoningen.

Amsterdam was de eerste stad die in 2004 zeecontainers plaatste voor de studenten. Het idee erachter is dat zodra de studenten zijn afgestudeerd ze doorstromen naar een echte woning. De huur van een studenten containerwoning ligt rond de 350 euro per maand.

In Groningen staan er bijvoorbeeld vijf blokken met 345 containerwoningen. De containers zijn driehoog en hebben aan beide kanten looppaden. De locatie is vlakbij de universiteit en de binnenstad. De studenten hoeven geen badkamer of keuken met elkaar te delen, want alles zit in de containerwoning verwerkt.

De studio, zoals velen het ook noemen, is 28 m² groot en heeft openslaande ramen. De woningen is voorzien van een eigen badkamer, woon- slaapkamer en keuken. Je hoeft dus niets te delen met anderen studenten. Al met al ideaal om te wonen als student.

Verwarming containerwoning

De verwarming van de containerwoning is belangrijk voor de koude winterse dagen. Een gewone zeecontainer is niet geïsoleerd. Daarom is het van belang de container van binnen te isoleren.

Gebruik aan de binnenkant thermo isolerende verf. Plaats infrarood panelen in het kleine huis en je zit er gegarandeerd warm bij in de winter.

Het keramisch filter op de wanden en plafonds, reflecteert namelijk zon 40 tot 50 procent van de infrarood warmtestraling. De objecten in de kamer absorberen de warmte weerkaatsen de warmte ook weer terug de ruimte in.

Tevens worden de wanden opgewarmd door de infrarood straling. Je voelt vervolgens van alle kanten warmte. Dit geeft je een comfortabel gevoel. De infrarood panelen kan je kopen bij dé specialist op het gebied van infraroodwarmte, namelijk Tiny house.

De keuze voor een containerwoning

De keuze voor een containerwoning is voor sommige mensen heel simpel. Het is goedkoop in de aanschaf, dichtbij de natuur wonen en naar eigen inzicht inrichten. De kosten voor elektra zijn laag, zeker als zelfvoorzienende stroom opwekt door middel van zonnepanelen.

Je bent van alle gemakken voorzien en je kan de woning zo klein of groot maken als je wilt. Een standaard zeecontainer is 40ft, oftewel 2,5 bij 12 meter.

De koop plus inrichting kom je uit op een prijs tussen de 10 en 15 duizend euro. Uiteraard afhankelijk hoe duur je de inrichting maakt.

Voor de plaatsing van een containerwoning heb je in Nederland en België een speciale vergunning nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente waar je de kleine woning wilt plaatsen. De gemeente controleert vervolgens of het plaatsen van de woning geen risico’s met zich meeneemt en of het past in de omgeving.

Houd er rekening mee dat sommige gemeentes moeilijk een plaatsing vergunning verlenen en dat het ook wel even kan duren.

In tegenstelling tot een complete woning is een containerwoning zeer goedkoop, kan gemakkelijk naar eigen wens worden ingericht en bied je een bewuste flexibiliteit die veel mensen met het bezit van een woning verliezen.

Daarnaast laat je een groene voetafdruk achter. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een gewone woning. Met een eigen woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken ben je blij dat je in een containerwoning woont!

Ben jij zover en wens je meer te weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Vul hier dan ons contact formulier in. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Heb je ook interesse in de andere blogs? 

Wooncontainer

Wooncontainer is duurzaam en goedkoop

Wooncontainer is duurzaam en goedkoop wonen. Een wooncontainer kan voor verschillende toepassingen dienen, zoals extra kantoorruimte, recreatieruimte, zorgwoning, studentenwoning en vakantiewoning. Een wooncontainer is van

Lees verder »
Tiny house mini

Tiny House kopen

Een Tiny House kopen is een spannende aangelegenheid. Je doet dit immers niet elke dag. Ben je van plan om er zelf in te gaan

Lees verder »

Compare listings

Vergelijken